Vooravond van de Tweede Wereldoorlog

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog staat Noordwijk er goed voor. De economische crisis is voorbij. De moderne tijd is aangebroken. Hoewel er mensen zijn die de politieke ontwikkelingen in Duitsland, waar Adolf Hitler in 1933 aan de macht is gekomen, met argusogen volgen, denken maar weinigen dat er opnieuw oorlog komt. Als Duitsland begin september 1939 Polen binnenvalt, verklaren Frankrijk en Engeland Hitler de oorlog, het begin van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel Nederland mobiliseert zijn er maar weinigen echt verontrust over de dreiging uit het Oosten. Nederland is neutraal en heeft zo ook de Eerste Wereldoorlog, toen er ook werd gemobiliseerd, doorstaan. Vanwege het dreigende oorlogsgevaar legt het Nederlandse leger in 1939 in allerijl bunkers aan en legert militairen op radiostation Nora in de duinen bij het Langeveld. Meer landinwaarts wordt het noodvliegveld Langeveld aangelegd.

Voor meer informatie over dit onderwerp zie
4.29 Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog
Demonstratie van Noordwijkse socialisten tegen de politiek van de regering Colijn, 1935.
Vooravond van de Tweede Wereldoorlog

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog staat Noordwijk er goed voor. De economische crisis is voorbij. De moderne tijd is aangebroken. Hoewel er mensen zijn die de politieke ontwikkelingen in Duitsland, waar Adolf Hitler in 1933 aan de macht is gekomen, met argusogen volgen, denken maar weinigen dat er opnieuw oorlog komt. Als Duitsland begin september 1939 Polen binnenvalt, verklaren Frankrijk en Engeland Hitler de oorlog, het begin van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel Nederland mobiliseert zijn er maar weinigen echt verontrust over de dreiging uit het Oosten. Nederland is neutraal en heeft zo ook de Eerste Wereldoorlog, toen er ook werd gemobiliseerd, doorstaan. Vanwege het dreigende oorlogsgevaar legt het Nederlandse leger in 1939 in allerijl bunkers aan en legert militairen op radiostation Nora in de duinen bij het Langeveld. Meer landinwaarts wordt het noodvliegveld Langeveld aangelegd. Begin mei 1940 is het vrijwel elke dag mooi onbewolkt weer. Het bloembollenseizoen loopt op zijn einde en in Noordwijk aan Zee zijn zoals gewoonlijk de eerste badgasten gearriveerd.

Voor meer informatie over dit onderwerp zie
4.29 Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog
Demonstratie van Noordwijkse socialisten tegen de politiek van de regering Colijn, 1935.
Noordwijkse werklozen aan het puinkloppen in de Noordduinen in het kader van de werkverschaffing, omstreeks 1935.
Noordwijk Radio omstreeks 1930.
Bloemencorso op de Noordboulevard. Het is 4 mei 1940. Tussen de toeschouwers staan ook militaren, die zes dagen later in een felle strijd verwikkeld zullen zijn met de Duitse invallers.