Noordwijk te lijden onder oorlogsgeweld
Na de meidagen van 1940 is er van oorlogshandelingen in Noordwijk nauwelijks meer sprake. De aanleg van omvangrijke verdedigingswerken in en rondom Noordwijk hebben nooit een geallieerde aanval te verduren gehad. Dat wil niet zeggen dat de strijd helemaal aan Noordwijk voorbij gaat. Juist door de aanwezigheid van militaire installaties klinkt menig keer het luchtalarm. Ook mijnen veroorzaken de nodige ellende. In totaal is Noordwijk ongeveer dertig keer door geallieerde vliegtuigen gebombardeerd. Meestal komen de bommen buiten de bebouwde kom neer, zodat de schade en het aantal slachtoffers gering is. Dat dit soort bombardementen uitgevoerd worden door de geallieerden geeft de Noordwijkers in ieder geval nog de wrange voldoening dat er een strijd gaande is die uiteindelijk tot de verdrijving van de bezetter zal leiden. Dat geldt niet voor de granaten die in de vroege avond van 2 september 1942 de woning van de familie De Groot aan de Nieuwe Zeeweg verwoesten. Deze granaten, afgevuurd vanuit de richting van Oegstgeest in het kader van een Duitse oefening, hadden in zee terecht moeten komen. Een verschrikkelijke vergissing die aan vijf leden van de ongelukkige familie De Groot het leven kost.
Voor meer informatie over dit onderwerp zie
5.10 Oorlogsgeweld (pag. 206)
Een aangespoelde zeemijn op het Noordwijkse strand.
Het Oranje Hotel en daarachter villa "Seehorst", afgebroken door de Duitse bezetter. Op de plaats van het Oranje Hotel is nu een parkeerplaats (het Gat van Oranje zou je het kunnen noemen); de grond waar "Seehorst" stond is teruggegeven aan de natuur.
In de Noordwijkse boulevard is een gat geslagen door de Duitse sloopwoede. Het Oranje Hotel staat nog. Villa "Seehorst" is al grotendeels afgebroken. Op de voorgrond de nog smalle Grent.
Toegangspoort (ongeveer 100 meter ten noorden van de vuurtoren) tot het complex van Stützpunkt XXXIII M 7/201 Marine Seeziel Batterie 'Noordwijk' in het noordelijk duingebied. Op de luchtfoto onderaan pagina 225 is de poort helemaal links nog net zichtbaar.
De Weteringkade eind jaren dertig. De optocht trekt over de brug de IJmuiderstraat in. Hier bouwen de Duitsers tijdens de bezetting een verdedigingslinie, waarbij de brug wordt ondermijnd. Op de achtergrond de Witte School.