De eerste auto's in Noordwijk

Aan het eind van de negentiende eeuw gaan de eerste automobielen – overigens vrijwel tegelijkertijd met de eerste moderne fietsen – de weg op. De opkomst van de automobiel heeft het vervoer, mobiliteit en landschap ingrijpend veranderd. Nederland kent een trage start. In 1895 schijnt de eerste automobiel in Nederland te zijn gearriveerd. In 1908 rijden er nog maar 5.000 auto’s rond. Maar de opkomst van de automobiel is niet te stoppen. Ook Noordwijk maakt kennis met de auto. Hoewel paard en wagen nog lange tijd een vertrouwd deel uitmaken van het straatbeeld, rukken de autobezitters op. Aanvankelijk zijn het vooral de rijke inwoners van Noordwijk en badgasten, en een enkele ondernemende middenstander, die zich per auto verplaatsen.

Voor meer informatie over dit onderwerp zie
4.21 De automobiel begint opmars (pag. 160)
Een van de eerste automobielen in Noordwijk, op het Calisplein, naast
Badhotel "Konijnenburg", in 1904.
De eerste auto's in Noordwijk

De uitvinding van de verbrandingsmotor is een van de grote technologische vernieuwingen van de tweede helft van de negentiende eeuw. Aan het eind van de negentiende eeuw gaan de eerste automobielen – overigens vrijwel tegelijkertijd met de eerste moderne fietsen – de weg op. De opkomst van de automobiel heeft het vervoer, mobiliteit en landschap ingrijpend veranderd. Nederland kent een trage start. In 1895 schijnt de eerste automobiel in Nederland te zijn gearriveerd. In 1908 rijden er nog maar 5.000 auto’s rond. Maar de opkomst van de automobiel is niet te stoppen. Ook Noordwijk maakt kennis met de auto. Hoewel paard en wagen nog lange tijd een vertrouwd deel uitmaken van het straatbeeld, rukken de autobezitters op. Aanvankelijk zijn het vooral de rijke inwoners van Noordwijk en badgasten, en een enkele ondernemende middenstander, die zich per auto verplaatsen. In de jaren dertig komt de auto ook binnen het bereik van de middenklasse en wordt het drukker op de wegen.

Voor meer informatie over dit onderwerp zie
4.21 De automobiel begint opmars (pag. 160)
Een van de eerste automobielen in Noordwijk, op het Calisplein, naast Badhotel 'Konijnenburg', in 1904.
Autogarage Jan van Kan aan de bocht van de Oude Zeeweg (Grent) richting de kop van de Hoofdstraat. De man in het midden die een wiel vasthoudt is voormalige smid Jan van Kan.
Vervoersdienst van de familie Verhoeven. Paard en wagen en automobiel bestaan nog naast elkaar.
Een enkele keer loopt het verkeer vast op de wegen rond Noordwijk, zoals op 2 mei 1940 (Hemelvaartsdag) als duizenden dagjesmensen de bloeiende bloembollenvelden bezoeken. Hier afgebeeld de straatweg (Gooweg) tussen Noordwijk en Noordwijkerhout.
De Zuidboulevard omstreeks 1910. Voor de eerste auto's is er al bescheiden parkeergelegenheid.
Grote drukte op de Oude Zeeweg vanwege tenniswedstrijden op de banen van 'Casino'.